Eğitim Bilgileri
Doktora NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ/GIDA BİLİMİ ANABİLİM DALI/ Tez adı : Escherichia coli O157:H7'yi enfekte eden bakteriyofajların izolasyonu, karakterizasyonu ve ıspanak ve hıy0arda biyokoruyucu olarak kullanılma imkânlarının belirlenmesi 2014-2021
Yüksek Lisans NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ/GIDA MÜHENDİSLİĞİ PR./ Tez adı : Taze sığır etinde listeria monocytogenes ve Escherichia coli O157: H7’xxye karşı Lactococcus lactis spp. lactis BZ’xx nin biyokoruyucu kültür olarak kullanılması 2011-2014
Lisans ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ/GIDA MÜHENDİSLİĞİ PR. (İÖ)/ 2007-2011
Akademik Unvanlar
DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ/BOR MESLEK YÜKSEKOKULU/GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ/GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ PR. 2021-
ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ NİĞDE ÜNİVERSİTESİ/MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ/GIDA MÜHENDİSLİĞİ PR. 2013-2021
Yönetilen Tezler
SİNEM EDA EROL Yüksek Lisans GELENEKSEL OLARAK ÜRETİLEN KÖY PEYNİRİNDEN İZOLE EDİLEN İZOLATIN TANIMLANMASI VE PROBİYOTİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ 2025
Projeler
TÜBİTAK PROJESİ Tamamlandı Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Niğde İlinde Üretilen Geleneksel Karışık Salçanın Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi- TÜBİTAK 2209A (22.03.2024-18.06.2025)
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi Tamamlandı Escherichia coli O157:H7’yi Enfekte Eden Bakteriyofajların İzolasyonu, Karakterizasyonu ve Ispanak ve Hıyarda Biyokoruyucu Olarak Kullanılma İmkânlarının Belirlenmesi (18.06.2018-28.06.2021)
TÜBİTAK PROJESİ Devam Ediyor Escherichia coli O157:H7 ile kontamine edilen Antep Fıstık Ezmesinin bazı kalite parametrelerinin İncelenmesi- TÜBİTAK 2209A (08.04.2025-)
-Tübitak 1001 Devam Ediyor Gıda Kaynaklı Patojenlere Karşı Fajlar ve Endolizinleri (01.04.2022-)
İdari Görevler
Bölüm Başkan Yardımcısı NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ 2023-
Makaleler
Characterization of phenotypic and genotypic properties of Salmonella Typhimurium phages and their application as bioprotective agents in melon YILDIRIM ZELİHA,SAKİN ŞAHİN TUBA,AKÇELİK MUSTAFA,AKÇELİK NEFİSE Uluslararası - Hakemli - SCI-Expanded - Özgün Makale - Journal of Food Science and Technology - Doi: 10.1007/s13197-025-06379-9 2025
Isolation and Characterization of Lytic Bacteriophages Specific to Foodborne Pathogenic Pseudomonas aeruginosa and Use as a Biopreservative in Chicken Meat YILMAZ NAZİFE,YILDIRIM ZELİHA,SAKİN ŞAHİN TUBA,KARAOĞLAN MERT Uluslararası - Hakemli - SCI-Expanded - Özgün Makale - Food and Bioprocess Technology - Doi: 10.1007/s11947-024-03613-8 2025
Quality Characteristics of Raw Milk Samples Purchased from Automatic Milk Vending Machines in Niğde Province KARADAL FULDEN,SAKİN ŞAHİN TUBA,BAĞCI CEMALETTİN,ERTAŞ ONMAZ NURHAN Uluslararası - Hakemli - TR dizin - Özgün Makale - Bozok Veterinary Sciences - Doi: 10.58833/bozokvetsci.1443569 2024
EFFICACY OF VINEGAR, THYME WATER AND vB_EcoM-P34 PHAGE IN INHIBITING Escherichia coli O157:H7 IN LETTUCE SAKİN ŞAHİN TUBA, Erol Rabia, YILDIRIM ZELİHA Uluslararası - Hakemli - TR Dizin - Özgün Makale - GIDA/THE JOURNAL OF FOOD - Doi: 10.15237/gida.GD23044 2023
title Identification and characterization of lytic bacteriophages specific to foodborne pathogenic iEscherichia coli/i O157:H7/title YILDIRIM ZELİHA,SAKİN TUBA,AKÇELİK MUSTAFA,AKÇELİK NEFİSE Uluslararası - Hakemli - SCI-Expanded - Özgün Makale - Food Science and Technology International 2020
GIDA KAYNAKLI PATOJEN ESCHERICHIA COLI O157:H7’YE KARŞI ETKİLİ BAKTERİYOFAJLAR SAKİN TUBA,URGANCI NİDA NUR,YILDIRIM ZELİHA Uluslararası - Hakemli - TR DİZİN - Özgün Makale - GIDA / THE JOURNAL OF FOOD 2020
Characterization of SE-P3, P16, P37, and P47 bacteriophages infecting Salmonella Enteritidis YILDIRIM ZELİHA,SAKİN TUBA,AKÇELİK MUSTAFA,AKÇELİK NEFİSE Uluslararası - Hakemli - SCI-Expanded - Özgün Makale - Journal of Basic Microbiology - Doi: 10.1002/jobm.201900102 2019
Isolation Of Lytic Bacteriophages Infecting Salmonella Typhimurium and Salmonella Enteritidis YILDIRIM ZELİHA,SAKİN TUBA,Çoban Fatma Uluslararası - Hakemli - SCI-Expanded - Özgün Makale - Acta Biologica Hungarica - Doi: 10.1556/018.68.2018.3.10 2018
Isolation of Anti-Escherichia coli O157:H7 Bacteriophages and Determination of Their Host Ranges YILDIRIM ZELİHA,SAKİN TUBA,Çoban Fatma Uluslararası - Hakemli - DOAJ, CiteFactor, ULAKBİBİM, TR Dizini - Özgün Makale - Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology 2018
Inhibitory Effect of Lactococcin BZ against Listeria innocua and Indigenous Microbiota of Fresh Beef Meat YILDIRIM ZELİHA,YERLİKAYA SABİRE,ÖNCÜL NİLGÜN,SAKİN TUBA Uluslararası - Hakemli - SCI-Expanded - Özgün Makale - FOOD TECHNOLOGY AND BIOTECHNOLOGY - Doi: 10.17113/ft b.54.03.16.4373 2016
Bildiriler
Lactobacillus plantarum HP1’in probiyotik özelliklerinin belirlenmesi Tabrızı Bahareh Rezaeian, SAKİN ŞAHİN TUBA, YILDIRIM ZELİHA Uluslararası - Özet bildiri - (23.06.2022 - ) - IV. International Turkic World Congress on Science and Engineering
Characterization of SEnt-P6 Phage InfectingSalmonella Enteritidis URGANCI NİDA NUR,YILDIRIM ZELİHA,SAKİN TUBA Uluslararası - Özet bildiri - (08.11.2019 - 10.11.2019) - 1.st International Congress of the Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology
Escherichia coli O157:H7’nin Sütte Gelişimi Üzerine Eco-Fajlarının Etkisi TAŞ BİLGER,SAKİN TUBA,YILDIRIM ZELİHA Uluslararası - Özet bildiri - (17.06.2019 - 18.06.2019) - Uluslararası Türk Dünyası Fen ve Mühendislik Kongresi
Salmonella Enteritidis’i Enfekte Eden SE-P5 FajınınKarakterizasyonu URGANCI NİDA NUR,SAKİN TUBA,YILDIRIM ZELİHA Uluslararası - Özet bildiri - (17.06.2019 - 18.06.2019) - Uluslararası Türk Dünyası Fen ve Mühendislik Kongresi
Isolation of bacteriophages infecting Salmonella Enteritidis, a causative agent of Salmonellosis YILDIRIM ZELİHA,SAKİN TUBA,ÇOBAN FATMA Uluslararası - - (10.10.2018 - 12.10.2018) - The 3rd International Congress on Food Technology
Characterization of S.Ent-phages infecting Salmonella Enteritidis YILDIRIM ZELİHA,AKÇELİK MUSTAFA,AKÇELİK NEFİSE,SAKİN TUBA Uluslararası - - (10.10.2018 - 12.10.2018) - The 3rd International Congress on Food Technology
Isolation Escherichia coli 157:H7 bacteriophages from different water sources and wastewaters SAKİN TUBA,YILDIRIM ZELİHA Uluslararası - - (09.05.2018 - 12.05.2018) - International Poultry Science Congress of WPSA’2018
Isolation of lytic bacteriophages being capable of infecting Salmonella Typhimurium, YILDIRIM ZELİHA,SAKİN TUBA,ÇOBAN FATMA Uluslararası - - (11.04.2018 - 13.04.2018) - International Conference on Raw Materials to Processed Foods
Antimicrobial effect of vinegar, thyme water and Eco-P5 bacteriophage against Escherichia coli O157:H7 in lettuce SAKİN TUBA,EROL RABİA,ERDİNÇ MELİKE,YILDIRIM ZELİHA Uluslararası - - (11.04.2018 - 13.04.2018) - International Conference on Raw Materials to Processed Foods
Isolation of lytic bacteriophages infecting Escherichia coli O157:H7 YILDIRIM ZELİHA,SAKİN TUBA,ÇOBAN FATMA Uluslararası - - (11.04.2018 - 13.04.2018) - International Conference on Raw Materials to Processed Foods
Characterization of Eco-phages infecting E. coli O157:H7 YILDIRIM ZELİHA,AKÇELİK MUSTAFA,AKÇELİK NEFİSE,SAKİN TUBA Uluslararası - - (11.04.2018 - 13.04.2018) - International Conference on Raw Materials to Processed Foods
Application of Lactococcus lactis spp. lactis BZ as a bioprotective culture in raw beef meat SAKİN TUBA,YILDIRIM ZELİHA,DEMİR ÖZER EZGİ Uluslararası - - (01.10.2015 - 04.10.2015) - 3rd Traditional Foods From Adriatic to Caucasus
Antilisterial effect of Lactococcus lactis spp. lactis BZ against Listeria monocytogenes in raw beef meat SAKİN TUBA,YILDIRIM ZELİHA,DEMİR ÖZER EZGİ Uluslararası - - (01.10.2015 - 04.10.2015) - 3rd Traditional Foods From Adriatic to Caucasus
Inhibitory activity of Lactococcus lactis spp. lactis BZ in raw beef meat against Escherichia coli O157:H7 SAKİN TUBA,YILDIRIM ZELİHA,DEMİR ÖZER EZGİ Uluslararası - - (01.10.2015 - 04.10.2015) - 3rd Traditional Foods From Adriatic to Caucasus
Biyokoruma Tekniğinin Kırmızı Et Endüstrisinde Uygulanabilirliği SAKİN TUBA,YILDIRIM ZELİHA Ulusal - - (28.04.2015 - 30.04.2015) - İç Anadolu Bölgesi 2. Tarım ve Gıda Kongresi
Benzoic acid as a natural compound in milk and milk products DEMİR ÖZER EZGİ,SAKİN TUBA,YILDIRIM ZELİHA Uluslararası - - (05.11.2014 - 07.11.2014) - The 2ndInternational Congress on Food Technology
Enterocins and their application in food industry SAKİN TUBA,DEMİR ÖZER EZGİ,YILDIRIM ZELİHA Uluslararası - - (05.11.2014 - 07.11.2014) - The 2ndInternational Congress on Food Technology
Biyokoruma Tekniğinin Gıda Endüstrisinde Uygulanabilirliği YILDIRIM ZELİHA,SAKİN TUBA,YILDIRIM METİN Ulusal - - (23.10.2014 - 24.10.2014) - II.KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu
Siyah Pirinç ve Fonksiyonel Özellikleri SAKİN TUBA,ÖMEROĞLU MUSTAFA,ANIL MÜNİR Ulusal - - (10.10.2012 - 12.10.2012) - Türkiye 11. Gıda Kongresi
Kitap
Fonksiyonel Beslenme YILDIRIM ZELİHA,YILDIRIM METİN,SAKİN TUBA Ulusal - Kitap Bölümü - Bölüm Adı:Mikrobiyal Gıda Zehirlenmeleri- Bakteri Kaynaklılar - Bilimsel Kitap - Yayın Evi:SidaşYayınları - Basım Sayısı:1 - ISBN:9786055267315 2016