Eğitim Bilgileri
Doktora ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ/GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DR)/ Tez adı : Inactivation mechanism of polyphenol oxidase during ultrasound treatment 2005-2014
Yüksek Lisans ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ/GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YL) (TEZLİ)/ Tez adı : Trabzonhurmasının fenolik madde ve askorbik asit içeriğinin HPLC ile belirlenmesi 2001-2004
Lisans ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ/GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ/GIDA MÜHENDİSLİĞİ PR./ 1996-2001
Akademik Unvanlar
DOÇENT NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ/MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ/GIDA TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI 2022-
DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ/MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2014-2022
ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ/MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ/GIDA MÜHENDİSLİĞİ PR. 2014-2014
ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ/GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI 2005-2014
Yönetilen Tezler
UFUK TURAN AKGÜÇLÜER Yüksek Lisans Mor et renkli patateslerde farklı haşlama koşullarının biyoaktif bileşikler üzerine etkisinin kemometri ile birlikte FTIR spektroskopisi kullanılarak modellenmesi 2023
İREM AKAN ÇALIŞIR Yüksek Lisans Farklı Kavurma Yöntemleri Kullanılarak Elde Edilen Hurma Çekirdeği Tozundan Kek Üretimi 2023
GÖZDE DOĞANAY Doktora Hurma çekirdeğinden fenolik bileşiklerin ekstraksiyonu, enkapsülasyonu ve model gıdalarda PPO inhibitörü olarak kullanımı 2023
ESRA ÜSTÜNKAYA Yüksek Lisans Mikrodalga vakum evaporasyon yöntemi kullanılarak üretilen vişne suyu konsantresinin kalite özelliklerinin incelenmesi 2021
GÖZDE DOĞANAY Yüksek Lisans Elma suyunda ısıl işlem süresince Polifenol oksidaz, Peroksidaz inaktivasyonu ve fenolik bileşiklerdeki değişimin ftır spektroskopi kullanılarak belirlenmesi 2019
EMİNE MELİKE ŞAHİN Yüksek Lisans Elma suyunda termosonikasyon süresince fenolik bileşiklerdeki değişimin ftır spektroskopisi kullanılarak belirlenmesi ve polifenol oksidaz, peroksidaz inaktivasyonu 2019
KATİBE SİNEM CORUK Yüksek Lisans Isıl işlem sonucunda şeftali suyunda bulunan polifenol oksidaz ve peroksidaz enzimlerinin yapısal değişimlerinin ftır spektroskopisi ile belirlenmesi 2018
Projeler
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi Tamamlandı Mikrodalga Vakum Evaporasyon Yöntemi Kullanılarak Üretilen Vişne Suyu Konsantresinin Kalite Özelliklerinin İncelenmesi (29.06.2020-17.02.2022)
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi Tamamlandı Isıl İşlem Sonucunda Şeftali Suyunda Bulunan Polifenol Oksidaz ve Peroksidaz Enzimlerinin Yapısal Değişimlerinin FTIR Spektroskopi Kullanılarak Belirlenmesi (26.08.2018-17.11.2021)
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi Devam Ediyor Hurma çekirdeğinden fenolik bileşiklerin ekstraksiyonu, enkapsülasyonu ve model gıdalarda PPO inhibitörü olarak kullanımı (16.11.2023-)
-Tübitak 1002 Devam Ediyor Presleme Öncesi Şeker Kamışına Uygulanan Ön Işlemlerin Şeker Kamışı Suyunun Aroma Bileşiklerine ve Kalite Özelliklerine Olan Etkisinin Belirlenmesi (15.04.2023-)
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi Devam Ediyor Farklı Kavurma Yöntemleri Kullanılarak Elde Edilen Hurma Çekirdeği Tozundan Kek Üretimi (07.04.2023-)
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi Devam Ediyor Elma suyunun termosonikasyon ile işlenmesi sırasında PPO ve POD enzimlerinin konformasyonel değişiminin Fourier Değişim Kızıl Ötesi (FTIR) spektroskopisi ile incelenmesi (07.04.2023-)
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi Tamamlandı Mor Et Renkli Patateslerde Farklı Haşlama Koşullarının Biyoaktif Bileşikler Üzerine Etkisinin Kemometri İle Birlikte FTIR Spektroskopisi Kullanılarak Modellenmesi (03.04.2022-06.04.2023)
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi Devam Ediyor Mor ve Sarı Et Renkli Patateslerde Sıcak Hava ve Mikrodalga Kurutma Koşullarının Optimizasyonu ve Kuru Tozun Farklı Ürünlere Uygulanması (03.04.2022-)
Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi Tamamlandı Şeftali suyu üretiminde potansiyel bir pastörizasyon tekniği olarak termosonikasyon uygulamasının renk üzerine etkili enzimlerin inaktivasyonu ve bazı kalite parametreleri üzerine etkisi (02.09.2015-11.07.2019)
TÜBİTAK PROJESİ Tamamlandı Polifeneol Oksidaz Enziminin Isı Ultrason Kombinasyonu ile İnaktivasyonu Sırasında Enzimin Yapısında Meydana Gelen Değişimin Fourier Değişim Kızıl Ötesi FTIR Spektroskopisi ile İncelenmesi (-)
BAP Tamamlandı Ultrason Uygulamasında Polifenol Oksidaz Enziminin İnaktivasyon Mekanizmaları (-)
İdari Görevler
Bölüm Başkan Yardımcısı NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ 2016-
Makaleler
Impacts of Pulsed Electric Fields (PEF) Pre-treatment on the Characteristics of Fried Yellow- and Purple-Fleshed Potatoes: a Chemometric-Assisted FTIR Study BALTACIOĞLU CEM, YETİŞEN MEHMET, BALTACIOĞLU HANDE, KARACABEY ERKAN, BUZRUL SENCER Uluslararası - Hakemli - SCI-Expanded - Özgün Makale - Springer Science and Business Media LLC - Doi: 10.1007/s11540-023-09673-1 2023
Physical Pretreatments to Enhance Purple-Fleshed Potatoes Drying: Effects of Blanching, Ohmic Heating and Ultrasound Pretreatments on Quality Attributes KARACABEY ERKAN, BARDAKÇI Merve Seçil, BALTACIOĞLU HANDE Uluslararası - Hakemli - SCI-Expanded - Özgün Makale - Springer Science and Business Media LLC - Doi: 10.1007/s11540-023-09618-8 2023
Meyve Suyu İşlemede Ultrason Yönteminin Kalite Üzerine Etkileri DOĞANAY GÖZDE, BALTACIOĞLU HANDE Uluslararası - Hakemli - DOAJ - Derleme Makale - Journal of Agriculture, Food, Environment and Animal Sciences 2022
Thermosonication of peach juice: investigation of PPO and POD activities, physicochemical and bioactive compounds changes, and development of FT-IR–based chemometric models for the evaluation of quality BALTACIOĞLU HANDE Uluslararası - Hakemli - SCI-Expanded - Özgün Makale - International Journal of Food Science & Technology - Doi: 10.1111/ijfs.15536 2022
Determination of the Effect of Different Drying Methods on the Physicochemical Properties of Potato Powder Using Multivariate Analysis CORUK KATİBE SİNEM, BALTACIOĞLU HANDE Uluslararası - Hakemli - DOAJ - Özgün Makale - Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology - Doi: 10.24925/turjaf.v10i7.1300-1307.5243 2022
Determination of conformational changes of polyphenol oxidase and peroxidase in peach juice during mild heat treatment using FTIR spectroscopy coupled with chemometrics BALTACIOĞLU HANDE, CORUK KATİBE SİNEM Uluslararası - Hakemli - SCI-Expanded - Özgün Makale - International Journal of Food Science & Technology - Doi: 10.1111/ijfs.14930 2021
Optimization of microwave-assisted extraction of phenolic compounds from tomato: Characterization by FTIR and HPLC and comparison with conventional solvent extraction BALTACIOĞLU HANDE, BALTACIOĞLU CEM, OKUR İLHAMİ, TANRIVERMİŞ ARİF, YALIÇ MUHARREM Uluslararası - Hakemli - SCI-Expanded - Özgün Makale - Vibrational Spectroscopy - Doi: 10.1016/j.vibspec.2020.103204 2021
Investigation of the effect of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) powder on biscuit production and effect on quality criteria by Fourier‐transform infrared spectroscopy BALTACIOĞLU CEM, BALTACIOĞLU HANDE, SEYHAN RABİA, UĞUR ÖZLEM, AVCU OĞUZHAN Uluslararası - Hakemli - SCI-Expanded - Özgün Makale - Journal of Food Processing and Preservation - Doi: 10.1111/jfpp.15174 2021
ISIL İŞLEMİN ELMA SUYUNDA ENZİM AKTİVİTESİ VE FENOLİK BİLEŞİKLERE ETKİSİ: FTIR VE HPLC ÇALIŞMASI BALTACIOĞLU HANDE, DOĞANAY GÖZDE Ulusal - Hakemli - TR DİZİN - Özgün Makale - Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi - Doi: 10.21923/jesd.848043 2021
ŞEFTALİ POSASINDAN ULTRASON VE MİKRODALGA DESTEKLİ EKSTRAKSİYON YÖNTEMLERİYLE FENOLİK BİLEŞİKLERİN ELDESİ BALTACIOĞLU HANDE, Şahin Emine Melike, Karadağ Ecem Duygu Ulusal - Hakemli - TR DİZİN - Özgün Makale - Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi - Doi: 10.28948/ngumuh.570250 2019
Effect of Waste Fermented Carrot Powder Addition on Quality of Biscuits BALTACIOĞLU CEM,BALTACIOĞLU HANDE,TANGÜLER HASAN Uluslararası - Hakemli - Gıda - Özgün Makale - Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology - Doi: 10.24925/turjaf.v7i9.1237-1244.2759 2019
Evaluation of the Effect of Different Extraction Techniques on Sour Cherry Pomace Phenolic Content and Antioxidant Activity and Determination of Phenolic Compounds by FTIR and HPLC OKUR İLHAMİ,BALTACIOĞLU CEM,AĞÇAM ERDAL,BALTACIOĞLU HANDE,ALPAS HAMİ Uluslararası - Hakemli - SCI-Expanded - Özgün Makale - Waste and Biomass Valorization - Doi: 10.1007/s12649-019-00771-1 2019
Secondary structure and conformational change of mushroom polyphenol oxidase during thermosonication treatment by using FTIR spectroscopy BALTACIOĞLU HANDE,BAYINDIRLI ALEV,SEVERCAN FERİDE Uluslararası - Hakemli - SCI - Özgün Makale - FOOD CHEMISTRY - Doi: 10.1016/j.foodchem.2016.07.021 2017
Effect of thermal treatment on secondary structure and conformational change of mushroom polyphenol oxidase PPO as food quality related enzyme A FTIR study BALTACIOĞLU HANDE,BAYINDIRLI ALEV,SEVERCAN METE,SEVERCAN FERİDE Uluslararası - Hakemli - SCI - Özgün Makale - FOOD CHEMISTRY - Doi: doi:10.1016/j.foodchem.2015.04.097 2015
Study of postharvest changes in the chemical composition of persimmon by HPLC BALTACIOĞLU HANDE,ARTIK NEVZAT Uluslararası - Hakemli - SCI-Expanded - Özgün Makale - TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE AND FORESTRY - Doi: 10.3906/TAR-1210-21 2013
Bildiriler
Farklı haşlama yöntemlerinin mor etli patatesin fizikokimyasal özellikleri üzerine etkisinin kemometrik incelenmesi BALTACIOĞLU HANDE, AKGÜÇLÜER UFUK TURAN Uluslararası - Tam metin bildiri - (15.09.2023 - 17.09.2023) - 5. Uluslararası Türk Dünyası Fen Bilimleri ve Mühendislik Kongresi
Chips Made from Apple Pomace BALTACIOĞLU HANDE, Akan Çalışır İrem, Gevrek Döndü, ESEN Rümeysa Uluslararası - Tam metin bildiri - (14.04.2023 - 16.04.2023) - THIRD INTERNATIONAL CONGRESS ON BIOLOGICAL AND HEALTH SCIENCES
Instant Mixed Herbal Tea Production with Spray Drying BALTACIOĞLU HANDE, CORUK KATİBE SİNEM, Ölçer Beyza, Orarak Seda, Berber Sümeyye Uluslararası - Tam metin bildiri - (14.04.2023 - 16.04.2023) - THIRD INTERNATIONAL CONGRESS ON BIOLOGICAL AND HEALTH SCIENCES
INVESTIGATION OF THE EFFECT OF THE USE OF LYOPHYLIZATION ON BIOACTIVE COMPONENTS AND SOME QUALITY PARAMETERS IN THE PRODUCTION OF LEMON POWDER BALTACIOĞLU HANDE, CORUK KATİBE SİNEM, Ateş Neziha, Köse Neslihan, Ergin Yaren Uluslararası - Tam metin bildiri - (04.02.2023 - 06.02.2023) - VIII. INTERNATIONAL "BAŞKENT" CONGRESS ON PHYSICAL, ENGINEERING, AND APPLIED SCIENCES
NON-THERMAL TECHNOLOGIES IN FRUIT JUICE PROCESSING Şahin İkbal Abdullah, BALTACIOĞLU HANDE Ulusal - Tam metin bildiri - (07.10.2022 - 09.10.2022) - 6th International Anatolian Agriculture, Food, Environment and Biology Congress
Sarı etli patates tozu üretiminde sıcak hava ile kurutma koşullarının optimizasyonu CORUK KATİBE SİNEM, BALTACIOĞLU HANDE Uluslararası - Tam metin bildiri - (23.06.2022 - 24.06.2022) - IV. INTERNATIONAL TURKIC WORLD CONGRESS ON SCIENCE AND ENGINEERING
Çoklu değişken analizi kullanarak konsantrasyon yöntemlerinin vişne suyunun fizikokimyasal özelliklerine etkisinin belirlenmesi BALTACIOĞLU HANDE, Üstünkaya Esra Uluslararası - Tam metin bildiri - (25.10.2021 - 29.10.2021) - 2nd International Congress of the Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology
ŞEKER ŞURUPLARI ÜRETİMİ, GIDALARDA KULLANIMI VE SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ CORUK KATİBE SİNEM, BALTACIOĞLU HANDE Uluslararası - Tam metin bildiri - (14.06.2021 - 15.06.2021) - 3. Uluslararası Türk Dünyası Fen Bilimleri ve Mühendislik Kongresi
Investigation of the Use of Pekmez in Orange Nectar Production BALTACIOĞLU HANDE, Ceyhan Merve Uluslararası - Tam metin bildiri - (03.06.2021 - 04.06.2021) - 2ND INTERNATIONAL VIRTUAL CONFERENCE ON RAW MATERIALS TO PROCESSED FOODS
FTIR based Chemometric Analysis of Bioactive Compounds of Peach Juice during Thermal Treatment BALTACIOĞLU HANDE Uluslararası - Tam metin bildiri - (03.06.2021 - 04.06.2021) - 2ND INTERNATIONAL VIRTUAL CONFERENCE ON RAW MATERIALS TO PROCESSED FOODS
The Effects of Various Drying Technics and Maltodextrin Coating on Quality of Different Apple Cultivars BALTACIOĞLU HANDE, Eroğlu Kübra, Uçan Melike, Kozak Mehmet, Bitirir Hüseyin Uluslararası - Tam metin bildiri - (27.06.2019 - 29.06.2019) - 1st International Conference on Environment, Technology and Management (ICETEM)
USE OF FOURIER TRANSFORM INFRARED (FTIR) SPECTROSCOPY FOR THE DETERMINATION OF THE ENZYME INACTIVATION MECHANISM Coruk Katibe Sinem, BALTACIOĞLU HANDE Uluslararası - Tam metin bildiri - (27.06.2019 - 29.06.2019) - 1ST INTERNATIONAL CONFERENCE ON ENVIRONMENT, TECHNOLOGY AND MANAGEMENT (ICETEM)
Effect of Mild Temperature-Long Time (MTLT) Treatment on Bioactive Compounds in Peach Juice BALTACIOĞLU HANDE Uluslararası - Tam metin bildiri - (20.06.2019 - 21.06.2019) - International Conference on Agronomy and Food Science Technology (AGROFOOD)
EFFECT OF THERMAL TREATMENT ON PPO POD ENZYME ACTIVITY AND SOME QUALITY PARAMETERS IN PEACH (PRUNUS PERSICA L. cv. MONROE) JUICE BALTACIOĞLU HANDE Uluslararası - Tam metin bildiri - (18.10.2018 - 19.10.2018) - 3rd INTERNATIONAL ENERGY ENGINEERING CONGRESS
Meyve veya Meyve Ürünlerinin Kalite Tayini için Fourier Dönüşüm Kızıl Ötesi FTIR Spektroskopisi Uygulamaları BALTACIOĞLU HANDE Ulusal - Özet bildiri - (05.10.2016 - 07.10.2016) - Türkiye 12. Gıda Kongresi
Traditional Turkish Noodles (Eriste) BALTACIOĞLU CEM,KARACABEY ERKAN,BALTACIOĞLU HANDE Uluslararası - Özet bildiri - (24.10.2013 - 26.10.2013) - The 2nd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus
Inactivation of Mushroom Polyphenoloxidase PPO by Thermosonication BALTACIOĞLU HANDE,BAYINDIRLI ALEV,SEVERCAN FERİDE Uluslararası - Tam metin bildiri - (19.05.2013 - 20.05.2013) - 4th International Conference on Food Engineering and Biotechnology
Fourier Transform Infrared FTIR spectrometric Analysis of Structural Changes of Mushroom Polyphenol Oxidase During Inactivation by Thermosonication BALTACIOĞLU HANDE,BAYINDIRLI ALEV,SEVERCAN FERİDE Uluslararası - Özet bildiri - (07.05.2013 - 10.05.2013) - EuroFoodChem XVII
Hasat Sonrası Depolama Boyunca Trabzon Hurması Fenolik Bileşikleri Değişimi BALTACIOĞLU HANDE,ARTIK NEVZAT Ulusal - Özet bildiri - (10.10.2012 - 12.10.2012) - 11. gıda Kongresi
Turunç Ekşisi BALTACIOĞLU HANDE Ulusal - Tam metin bildiri - (10.05.2012 - 12.05.2012) - 3. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu
Gıda Endüstrisinde Ultrason Kullanımının Enzim İnaktivasyonundaki Önemi BALTACIOĞLU HANDE Ulusal - Özet bildiri - (03.05.2012 - 04.05.2012) - 3. Gıda Güvenliği Kongresi
Trabzon hurmasının Askorbik Asit ve Şeker Kompozisyonun HPLC ile Belirlenmesi BALTACIOĞLU HANDE,ARTIK NEVZAT Ulusal - Özet bildiri - (24.11.2011 - 26.11.2011) - 7. Gıda Mühendisliği Kongresi
Changes in Total Phenolic Contents of Persimmon Fruits during Ripening BALTACIOĞLU HANDE,ARTIK NEVZAT Uluslararası - Özet bildiri - (12.10.2011 - 14.10.2011) - 4th InternationalCongress on Food and Nutrition together with 3rd Consortium International Congress on Food Safety
Determination of Phenolic Compounds of Persimmon Fruit by HPLC BALTACIOĞLU HANDE,ARTIK NEVZAT Uluslararası - Özet bildiri - (03.11.2010 - 06.11.2010) - 1st International Congress on Food Technology
Kitap
GIDA İŞLEME VE ÜRETİMİNDE YENİLİKÇİ TEKNOLOJİLER BALTACIOĞLU HANDE, CORUK KATİBE SİNEM, DOĞANAY GÖZDE Uluslararası - Kitap Bölümü - Bölüm Adı:GIDA ANALIZINDE FTIR SPEKTROSKOPISININ KULLANIMI - Bilimsel Kitap - Yayın Evi:Akademisyen Yayınevi - Basım Sayısı:1 - Sayfa Sayısı:261 - ISBN:9786253994990 - (Bölüm Sayfaları:59 - 74) 2023